close

Proef nu

Vul hier jouw gegevens in en vraag een crazy good proefpakket aan!

Wat te doen met gebruikte koffie cups?

In Nederland drinken wij 33,5 miljoen koppen koffie per dag. Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van koffie cups, zo’n 30%. Lekker en makkelijk. Wel belangrijk om hierbij te kiezen voor een écht duurzame koffiecup, anders creëer je heel veel onnodig afval. Dat is natuurlijk niet goed voor onze planeet. Daarom heeft Wonder Beans een duurzame 100% biologisch afbreekbare cups!

Waarom 100% biologisch afbreekbare cups?

Verreweg de meeste koffiecups in de markt zijn gemaakt van aluminium (75%) of fossiele plastics (20%). Maar een heel klein deel is gemaakt van 100% biologisch afbreekbare cups! Het kiezen voor de juiste cup is niet eenvoudig. Wat welke variant is nu écht het meest duurzaam? De uitkomst hiervan wordt sterk beïnvloed door de manier waarop de cup wordt afgedankt na gebruik . Wordt deze door de gebruiker teruggestuurd en 100% gerecycled, in de restafvalbak gegooid of in de GFT-bak?

We zien nog steeds dat de meeste gebruikte koffiecups bij het restafval eindigt. In principe zonde, want zo wordt er niets gedaan met het koffiedik, terwijl dat waardevol is voor je compost.

Voor Wonder Beans koffie wordt gebruik gemaakt van 100% biologisch afbreekbare cups. De cups zelf zijn gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen; van planten. Volgens de officiële certificeringsorganisatie TUV Austria zijn de cups dan ook zowel industrieel- als thuis composteerbaar. De nieuwe manier van duurzaam genieten.

Hoe gebruikte cups weggooien?

(1) In de GFT bak

Volgens Europese wetgeving mogen de koffiecups na gebruik worden weggegooid in de GFT bak. De cups zijn namelijk zowel gecertificeerd OK compost INDUSTRIEEL als OK Compost HOME. Ze vergaan sneller dan een bananenschil.

Waarom staan koffiecups dan op de nee-GFT lijst van milieu centraal? Nederlandse composteringsinstallaties zijn minder blij met de afdanken van koffiecups in de GFT bak. Ze zijn bang dat consumenten niet het verschil zien tussen composteerbare cups van hernieuwbare grondstoffen en fossiele plastic cups. Waardoor consumenten ook niet-composteerbare cups in de GFT bak zouden gaan gooien. De cups staan daarom op de Nee-GFT lijst, om zogenaamd ‘meesleepplastic’ te voorkomen. De niet duurzame koffiecups zijn dus eigenlijk de reden dat de duurzame koffiecups niet bij het GFT-afval mogen.

(2) Thuis op de composthoop

De cups zijn gecertificeerd OK Compost HOME. Dit geeft aan dat de cups bij een temperatuur tussen de 20-30C binnen 26 weken composteren. Afhankelijk van jouw composthoop gaat het sneller of langzamer. Dit heeft te maken met de samenstelling en conditie. Wil je het composteringsproces versneller, snij de cups dan in stukjes, zodat ze sneller afbreken.

(3) Bij het restafval

Heb je geen composthoop thuis of GFT-bak? Of wil je gewoon graag de Nee-GFT lijst van milieu centraal volgen? Dan kun je ervoor kiezen om de gebruikte cups bij het restafval te gooien. Nog steeds duurzaam. Er gebeurd dan niks met de koffiedroes, maar de cups zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Een groot verschil met aluminium of fossiele plastics afdanken.

(4) Return & Compost program

Ook kun je er voor kiezen om de cups aan ons terug te sturen. Wij zorgen er dan voor dat de gebruikte koffiecups worden gecomposteerd. Het nadeel hiervan is dat de cups extra kilometers afleggen, het voordeel is dat je zeker weet dat ze goed worden gecomposteerd. Zorg er in dit geval voor dat de extra kilometers het waard zijn. Spaar je koffiecups op tot minimaal 240 cups (4 zendingen van 60 cups). Doe de droge cups in een plastic zak die je al bezit en plak deze goed dicht. Stuur deze kosteloos terug naar: Antwoordnummer: 98277, 1000 VA AMSTERDAM